MiniKURZ  ZDRAVEJ  VÝŽIVY

alebo 

SME TO, ČO KONZUMUJEME 🙂

 „Kuchyňa je najzložitejšie a najdôležitejšie
laboratórium na svete.
Odtiaľ môžete zabíjať alebo uzdravovať svojho muža,
urobiť svoje dieťa bystrým a inteligentným, milenca vášnivým.
Z kuchyne ovládate svoju rodinu. Ide iba o to,
aby ste poznali vplyv jednotlivých potravín a prípravy.“
A.Kushi

Nemusíme byť ani špecialisti na stravu, ale je nám všetkým jasné, že s tým, čo v súčasnosti jeme, niečo nie je v poriadku. Preto detoxikujme svoje telá a prestaňme prijímať toxíny z jedla, pitia aj kozmetických prípravkov, pretože toxíny znižujú našu energiu, spôsobujú, že sa cítime spomalení a nielenže nám "kazia" naše fyzické telá, ale taktiež nám zabraňujú prijímať informácie zo ZDROJA a tak spomaľujú, až zastavujú náš duchovný vývoj.

Naše telo potrebuje k svojmu zdravému fungovaniu makroživiny a mikroživiny. Makroživiny, ako cukry, tuky, bielkoviny, tých máme dostatočný prísun, dokonca až  nadmerný. A mikroživiny, ako sú minerály, vitamíny a stopové prvky, tých je zúfalý nedostatok.

Prečo je to tak? 

Lebo sme si to tak urobili. My, homo sapiens, čiže človek rozumný, ako sme sa sami nazvali, ničíme prírodu, jej prirodzený rytmus, jej prirodzené energie, a "rozumne" do nej zasahujeme. Chceme sa nad ňu povýšiť a premôcť ju. To sa nám však nikdy nepodarí. Iba si pílime konár, na ktorom sedíme...

Zarážajúci, a zároveň inšpirujúci, môže byť pre nás postoj väčšiny lekárov a ďalších odborníkov (napr. diétnych pracovníkov v školských družinách alebo v nemocniciach) k stravovaniu. Jedni odborníci tvrdia to, druhí to zasa popierajú...

Biele pečivo, párky, salámy, tavené syry, rôzne polotovary, mliečne výrobky, kakao, paštéty, atď. – určite nie sú zdravým základom stravy pre deti v školských jedálňach či chorých a oslabených ľudí v nemocniciach.

Máme však vzácny DAR – SLOBODNÚ VOĽBU – takže sa môžeme k tejto „stravovacej“ situácii postaviť ako ku skutočnosti, ktorá tu jednoducho je a vziať na zreteľ, že:

To, čo KONZUMUJEM JA, je iba MOJE ROZHODNUTIE.

V podstate za to buďme vďační a vezmime to ako výzvu starať sa o sebe sami. Podľa svojho vlastného rozumu, podľa svojej vlastnej logiky, podľa svojho vlastného srdce a intuície.

To, čo sa nám dnes bežne ponúka ako potraviny, sú z 80% nepožívateľné jedy či mŕtva a nevyužiteľná hmota. Možno je to všetko zámerne, najskôr chémia v strave, ktorá nás zničí, a potom chémia v podobe liekov... nevidíte v tom zámer?

Môžeme sa k tomuto faktu opäť postaviť dvoma spôsobmi:

  • ako OBEŤ a vykrikovať, že nemám možnosť jesť INAK...
  • alebo ako TVORCA a snažiť sa nájsť spôsob, ako sa o seba postarať sám...

Samozrejme, že vás týmto nevyzývam k vlastnej výrobe potravín, aj keď by to bolo fantastické, pretože nič pre nás nemá takú dôležitú výživovú a energetickú hodnotu, ako vlastnoručne zasadené či zasiate plodiny, o ktoré sa s láskou staráme a ktoré načítavajú naše osobitné potreby.

Ale keďže viem, aká je momentálna situácia v tejto oblasti, chcem vás aspoň upozorniť, aby ste sami začali rozmýšľať, čo kúpiť alebo nekúpiť, z čoho variť alebo lepšie nevari a konzumovať čo najviac prírodných potravín v prirodzenom stave.

Ale hlavne vás vyzývam rozmýšľať, ako svojou "troškou do mlyna" prispieť k nekupovaniu a tým nepodporovaniu výroby nekvalitných, telo ohrozujúcich potravín.

Prečo sú v obchodoch nekvalitné potraviny?

Odpoveď je jednoduchá. Pretože ich kupujeme!!! Keď ich kupovať prestaneme, výrobcovia ich prestanú vyrábať. Iba takýmto spôsobom – NEPODIEĽANÍM SA – môžeme zmeniť kvalitu potravín v obchodoch. Nie bojom – bojom všetko iba posilňujeme – taký je ZÁKON VESMÍRU. Na čo upriamujeme pozornosť/energiu – to rastie.

Buďme teda TVORCOVIA a s LÁSKOU podporujme a TVORME to, čo nám má prinášať úžitok, energiu, zdravie a radosť zo života.

Čo teda kupovať?

Kupujte iba základné potraviny a varte doma. Vystačíte na zelenine, ovocí, obilninách, kvasených mliečnych výrobkoch, čerstvom mäse, ak sa ho neviete vzdať.

Som presvedčená, že jesť 100% zdravo z toho, čo kúpim, dnes nejde, preto jedzme len to základné a buďme si vedomí, že živiny, ktoré od danej potraviny očakávame, tam aj tak nie sú. Je tam však plno látok, ktoré nám škodia a ktorých sa naše telo snaží všemožne zbavovať.

Aby sme ho čo najmenej trápili a aby nám čo najlepšie a čo najdlhšie dobre fungovalo, jedzme veľmi jednoducho a DENNODENNE, ak chceme byť zdraví, dopĺňajme vitamíny a minerály kvalitnými prírodnými doplnkami.

„Každý môže byť zdravý. 
Kto nie je, môže si za to sám.“

MUDr. Josef Jonáš

Samozrejme, že sme rozdielni a každému prospieva na tanieri niečo iného. Sú ale určité pravidlá, ktoré platia pre všetkých. Poďme si o nich niečo povedať...

Mäso - prečo nie je podľa mňa mäso vhodná potravina pre človeka? 

  • Neobsahuje vlákninu, v črevách zahníva a trávime ho až 72 hodín – nie je preto asi zvláštne, že vedieme v rakovine hrubého čreva...
  • Mäso nepotrebujeme kvôli bielkovinám – stačia nám strukoviny, ktoré sú pre nás plnohodnotným zdrojom bielkovín.
  • Pokiaľ si hrubé črevo preťažujeme prehnaným jedením mäsa, zhoršujeme si svoju schopnosť odpúšťať – zbytočne si uchovávame staré krivdy, pocity viny a zbytočne sa trápime.
  • S jedením mäsa prijímame hormóny aj pesticídy, a taktiež aj jeho energiu, t.j. energiu smrti zabíjaných zvierat. Preto nekupujme mäso zvierat z veľkochovov, kde sú zvieratá chované a následne zabíjané veľmi neprijateľným spôsobom. Ak sa vám toto tvrdenie zdá prehnané, choďte sa tam pozrieť alebo si pozrite nejaké videá z veľkochovov...
  • Ak si kupujete mäsové výrobky – dobre čítajte zloženie. Separát je označenie niečoho, čo sa nekonzumuje a vyhodilo by sa to. Vy to však pekne pomleté zjete v údenine... plus hromadu chemických prídavných látok. Takže, ak neviete odolať, nájdite si mäsiara, ktorý robí naozaj poctivo – z mäsa.
  • A ak sa teda neviete mäsa vzdať, zabezpečte si ho od chovateľa, ktorý chová zvieratá prirodzene. Alebo ho postupne nahraďte sójovými produktmi, pripomínajúcimi vzhľadom aj chuťou mäso.

Strukoviny

Sú výborným zdrojom aminokyselín, ktoré sú základným stavebných kameňom bielkovín. Výborné pre posilnenie svalovej hmoty a rastu vôbec.

Mlieko a mliečne výrobky

V dnešnej veľkovýrobe sú vyrábané – respektíve znehodnocované takým spôsobom, že znemožňujú vstrebávanie vápnika. Okrem toho mliečne výrobky zahlieňujú a sú zdrojom alergií. Z duchovného hľadiska v nás budujú a podnecujú podozrievavosť.

Jediné, pre naše telo prijateľné, sú zakýsané mliečne výrobky bez cukru a chemických prísad, pretože tieto jediné obsahujú mliečny tuk. Inak by neskysli. Ostatné mliečne výrobky sú tohto tuku zbavené a nahradené lacným, pre telo nezdravým tukom. Ja si vyrábam kvalitný a zdravý probiotický jogurt so živými kultúrami a colostrom doma. Colostrum je fantastická záležitosť na posilňovanie imunity. Ak vás to zaujíma, pozrite si o colostre a probiotickom jogurte viac v katalógu výživových doplnkov na stranách 6 až 11, ktorý nájdete spolu s ostatnými katalógmi TU alebo v tomto VIDEU (pripravujem).

V prírode je to zariadené tak, že samica cicavca má mlieko vtedy, keď má mláďatko/dieťatko. Nie je predsa prirodzené, aby krava dávala mlieko stále. Už aj deti od malička zavádzame, že kravička dáva mlieko. Dáva, ale iba vtedy, keď má teliatko.

A aby mliekarenský priemysel profitoval (a následne farmaceutický...), oplodňujeme kravičku každé dva roky (aby mala stále mlieko), teliatko jej zoberieme a pomelieme ho do teľacích párkov...

Mlieko nie je prirodzené piť v dospelosti. Je prírodou vytvorené pre mláďatká. Veď uvažujte. Regále v obchodoch sú plné mlieka a mliečnych výrobkov a osteoporóza rastie a rastie... A farmácia sa veľmi vytešuje. Pacienti užívajú tony anorganického vápnika v tabletkách, kĺby aj cievy sa pekne zavápňujú. Ambulancie sú plné pacientov... Biznis ide... ÁNO ide, lebo im to dovolíme!

Sladkosti, cukor, čokoláda, káva

Veľmi naše telo prekysľujú, vytvárajú tak priaznivé prostredie pre rozvoj plesní a zápalov, vytvárajú závislosť. Prehnaná konzumácia sladkostí je prejavom nelásky, človek si tak absenciu duchovnej sladkosti života doplňuje telesne.

Obilniny, celozrnné pečivo

Sú najvhodnejším zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov. V celozrnných obilninách sú vo forme telu vlastnej. Ideálne je teda jesť celé zrná alebo múku z celých zŕn. Biela múka je nevhodná, zahlieňuje a neprináša žiadny úžitok. Pečivo klasicky kysnuté nie je moc vhodné (prekysľuje), lepšie je pečivo kváskové.

Zelenina, ovocie a čerstvé šťavy z nich

Sú ideálnym zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov, a vlákniny. Je ale dôležité si uvedomiť, že dnes nedokážeme vypestovať nič bez pridanej chémie (jablko je striekané 16x, hrozno každý týždeň po celú dobu, čo nasadí bobule), ktorá výrazne znižuje využiteľnosť potrebných látok pre naše telo a preto si vyberajte ovocie a zeleninu v BIO kvalite. V dnešnej dobe je už takmer nutnosťou (ak chceme byť zdraví a vitálni!, dopĺňať si vitamíny a minerály. Ja osobne už dlhé roky používam a aj mojim klientom odporúčam kvalitné prírodné výživové doplnky firmy ESSENS.

Nápoje

Dôležité je piť hlavne čistú vodu, ideálne pramenitú alebo z vlastnej studne, alebo z vodovodu (prípadne filtrovanú). Potom šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny (vypiť do 20 minút od odšťavenia a POMALY!!!), ďalej zelené a bylinkové čaje (striedať). Minerálky a kávu veľmi obmedzene. Alkohol radšej nie (hlavne nie farebný) a víno iba kvalitné a suché odrody. Presladené farebné a „bublinkové“ nápoje radšej nie, alebo veľmi výnimočne. A vyhýbajte sa balenej vode v plaste - je to mŕtva voda.

Kozmetika

Tú síce nekonzumujeme, ale nanášame si ju na pokožku alebo je v styku s pokožkou. Čítajte etikety a vyvarujte sa prípravkom s obsahom síranu sodného, nitrátové katalyzátory a propylenglykol užívaný ako priemyselná prísada proti zamŕzaniu.

Predajne zdravej výživy ponúkajú širokú škálu netoxických výrobkov, ale vždy si prečítajte eiketu, pretože niektoré "akože" prírodné produkty obsahujú síran sodný a ďalšie toxiny. Ja používam a mám už dlhodobo overené čisto prírodné kozmetické produkty firmy ESSENS.

Čistiace prostiedky

Vyhýbajte sa čistiacim prostriedkom, ktoré obsahujú Cocamide DEA, DEA, síran sodný, loj a syntetické vôňe. Nepoužívajte bielidlá ani bielené papierové výrobky, ako sú toaletný papier, servítky, papierové vreckovky a utierky. Ja používam a mám overené ekologické čistiace prostriedky firmy ESSENS.

A čo teda jesť podľa prvkov ENERGETICKÉHO PENTAGRAMU?

Aký ste prvok VY sa dočítate v eBooku ZDARMA:

A podrobnejšiu informáciu a NÁVODY na UZDRAVENIE tela aj vzťahov nájdete v platených eBookoch:

Ak ste prvok DREVO (pečeň – žlčník): 

Pri problémoch s pečeňou si dajte obzvlášť pozor na to, čo konzumujete, pretože pečeň filtruje všetko, čo zjeme a vypijeme.

Jesť čo najmenej potravín živočíšneho pôvodu, nejesť údeniny, nesmažiť. Opatrne s alkoholom, kávou, čiernym čajom. Vynechávať všetky priemyselne vyrobené polotovary, ktoré obsahujú chemické stabilizátory a iné konzervanty.

Prospievajú zeleninové šaláty zo zelenej zeleniny, čerstvé bylinky, kvasená zelenina, olivový olej s citrónom. Jesť čo najjednoduchšie, čo najmenej druhov potravín na jednom tanieri.

Komplexnú informáciu o prvku DREVO a o orgánoch PEČEŇ a ŽLČNÍK nájdete v eBooku Ako UZDRAVIŤ svoje telo podľa A9P.

Ak ste prvok OHEŇ (srdce – tenké črevo):

Je potrebné vylúčiť mliečne výrobky, výnimku tvoria iba zákysy. Maximálne zničujúce je pre tenké črevo (dvanástnik) pitie kávy s mliekom!

Veľmi prospieva zvýšená konzumácia rýb a morských rias. Priamo liečivo pôsobia zeleninové polievky (nie vývary z mäsa!!!) zo sezónnej zeleniny, najlepšie koreňovej.

Odporúča sa zvýšiť konzumáciu cesnaku a cibule a denne aspoň jednu porciu zeleninového šalátu namiesto porcie bežného jedla. Aj pohárik kvalitného červeného vína denne srdcu prospieva.

Komplexnú informáciu o prvku OHEŇ a o orgánoch SRDCE a TENKÉ ČREVO nájdete v eBooku Ako UZDRAVIŤ svoje telo podľa A9P.

Ak ste prvok ZEM (pankreas/slezina – žalúdok):

Aspoň dopoludnia piť čerstvé ovocné šťavy, jesť počas dňa čo najviac zeleniny a ľahké jedlá podľa zásad delenej stravy a krvných skupín. Zo stravy vynechať mlieko a mliečne výrobky, cukor a sladkosti, vyvarovať sa chémii v potrave. Zvýšiť konzumáciu rýb a morských rias.

Čo najviac sa snažiť jesť zeleninové vývary, varenú a blanšírovanou zeleninu, kaše z obilnín, predovšetkým z celozrnnej ryže naturál. Pokiaľ máte problémy s pankreasom, alkohol úplne vynechajte.

Komplexnú informáciu o prvku ZEM a o orgánoch PANKREAS/SLEZINA a ŽALÚDOK nájdete v eBooku Ako UZDRAVIŤ svoje telo podľa A9P.

Ak ste prvok KOV (pľúca – hrubé črevo):

Čím jednoduchšie budete jesť, tým lepšie. V každom prípade je nutné vyradiť údeniny, sladkosti a cukor, mliečne výrobky, bielu múku a všetky chemicky upravované potraviny.

Jesť predovšetkým obilniny (ryžu, proso, pšeno, pohánku) a zeleninu, občas ovocie, z mäsa iba rybu alebo morku a to maximálne 1x týždenne a to s hromadou zeleniny. Snažiť sa o delenú stravu - zelenina + mäso, obilniny + zelenina.  Nie klasicky mäso s prílohou.

Komplexnú informáciu o prvku KOV a o orgánoch PĽÚCA a HRUBÉ ČREVO nájdete v eBooku Ako UZDRAVIŤ svoje telo podľa A9P.

Ak ste prvok VODA (obličky – močový mechúr):

Naše obličky ničia všetky mliečne výrobky a soľ. Veľmi dôležitý je predovšetkým dostatočný pitný režim, ideálne čistá voda.

Komplexnú informáciu o prvku VODA a o orgánoch OBLIČKY a MOČOVÝ MECHÚR nájdete v eBooku Ako UZDRAVIŤ svoje telo podľa A9P.

Strava podľa ročných období

JAR - pečeň, žlčník

Na jar stravu výrazne odľahčíme. Najlepšie je začať očistným liečebným pôstom s dostatkom vitamínov, pitím čerstvých ovocných a zeleninových štiav a vitamínových čajov. Počas celej jari dbáme na dostatočný prísun vitamínov a enzýmov. Konzumujeme kvasenú zeleninu a zelené vňate. Z obilnín pridáme pšenicu a žito a to najlepšie v naklíčenej forme pre vysoký obsah vitamínov skupiny B.

Skoré LETO - srdce, tenké črevo

V horúcom lete konzumujeme najviac JIN potravín. Z mäsa iba rybu s obrovským množstvo zeleniny, letné ovocie, červenú zeleninu, ľahkú kukuricu. Zo strukovín iba sójové bôby.

Neskoré LETO – pankreas/slezina, žalúdok: 

V tomto období jeme hlavne pšeno a aktuálne ovocie. Šaláty zo surovej kapusty sú balzamom pre chorých so žalúdočnými vredmi.

JESEŇ – pľúca – hrubé črevo

V tomto období potrebujeme veľa vlákniny, preto budeme jesť kapustu, koreňovú zeleninu, jesenné obilniny a zeleninu, cibuľu a cesnak.

ZIMA – obličky, močový mechúr

Zima je obdobie osláv, chladu a dlhých večerov. Veľmi vhodná potravina v tomto období je šošovica, z obilnín pohánka a proso. Je vhodné jesť viac tukov a živočíšnych bielkovín, aby človek lepšie odolal chladu a nepriazni počasia. V tomto období konzumujeme najviac JANG potravín.

Pri výbere vhodných potravín 
si pomôžte aj rozdelením potravín
podľa krvných skupín
a podľa JIN a JANG

Možno si v tejto chvíli mnohí myslíte... 
Preboha, a to mám jesť iba toto???

Nie ste sami 🙂. 95 % mojich klientov sa pri tejto myšlienke zhrozí, pretože keď zistia, že prevažnú časť toho, čo mávame bežne v chladničke, by sme nemali jesť. Samozrejme, ak chceme byť zdraví. S hrôzou sa pýtajú, čo teda majú jesť 🙂.

Vy už ale teraz viete, čo vám prospieva a čo nie. A to, že v tejto chvíli zatiaľ neviete, čo budete variť, čo budete jesť, aby ste nejedli dookola dusenú mrkvu, vôbec nevadí.

So zdravou stravou je to úplne rovnaké, ako s čímkoľvek iným v našom živote

Vesmír nás chce podporiť, chce, aby sme sa zlepšovali a kráčali správnym smerom, nechce, aby sme sa trápili a boli chorí a nešťastní. A tak, keď urobíme akýkoľvek prvý krok v snažení sa o zmenu k lepšiemu, podporí nás dvakrát. Prinesie nám návody, príležitosti, spôsoby, ľudí, ktorí nám v našom snažení pomôžu.

A tak sa jednoducho rozhodnite a niečo zmeňte

Prakticky niečo urobte. Aj keď maličký krôčik. Napríklad sa rozhodnite, že už nikdy nekúpite párky. A keď to urobíte, VESMÍR vám prihrá niečo, čím ich úplne nahradíte. Takto jednoducho to vo VESMÍRE funguje 🙂.

Moje zásady správneho stravovania:

  • Maximálne obmedziť mäso na maximálne 2x týždenne a z toho 1x rybu. Ja mäso nejem vôbec, pretože v črevách zahníva a intoxikuje krv! Vyhýbať sa údeninám, salámam, údenému mäsu, mäsovým vývarom a omáčkam. Je vhodné salámy nahradiť konzervovanými rybami a strukovinovými, zeleninovými, obilnými výrobkami zdravej výživy.
  • Vajcia konzumovať s mierou, vždy používať celé.
  • Kravské mlieko radšej nekonzumovať. Keď to nedokážete, vždy používajte neodtučnené, resp. ho nahraďte rastlinnými mliekami – sójové, kokosové, mandľové a pod.
  • Mliečne výrobky veľmi obmedzene – vhodné sú kvasené, ako napr. biele jogurty so skutočnou živou biokultúrou. Syry iba tvrdé kozie a ovčie, mozzarelu, syr feta. Úplne vylúčiť tavené syry, jogurty s ovocnými (chemickými) prísadami a príchuťami. Ak si chcete vyrábať kvalitný a zdravý probiotický jogurt bez chémie, pozrite si informáciu v katalógu výživových doplnkov TU na 10. a 11.strane.
  • Veľmi vhodné sú semienka a orechy, ale pozor na plesne. Kupujte kvalitu. Orechy si pred jedením namočte.
  • Tuky a oleje prevažne rastlinné, za studena lisované. Ak nie ste vegetarián, občas telo zvládne aj klasické maslo a bravčovú masť. Na tepelnú úpravu jedla používajte IBA kokosový olej, maslo alebo bravčovú masť. Žiadne stužené rastlinné tuky, margaríny a iné diétne a light, pretože obsahujú transmastné kyseliny, paradoxne poškodzujúce cievy a srdce. Neverte reklamám, že vám ochránia srdce. Alebo verte, ale potom sa nečudujte, čo sa bude za niekoľko rokov diať, resp. už sa vlastne deje. Veď úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia sú na 1.mieste príčin predčasnej smrti...
  • Denne jesť obilie a to celé zrná a výrobky z nich – naturálnu ryžu, chleba celozrnný alebo z naklíčených zŕn, celú pohánku, obilné vločky, pšeno, ovos, krúpy a ďalšie. Používať naklíčené obilie. Múku iba celozrnnú, nie bielu.
  • Strukoviny používať častejšie, ako sme bežne zvyknutí, hlavne v zime.
  • Zeleniny jesť minimálne 50% z dennej dávky potravy, z toho vždy určitú časť v surovom stavu (v lete viac surovej). Denne jesť kvasenú zeleninu (zvlášť dôležité je to v zime), ideálne je naučiť sa kvasiť doma.
  • Veľmi obmedziť zemiaky – ak chceme predchádzať kĺbovým ochoreniam.
  • Vylúčiť biely cukor, sladkosti, keksíky, med (minimálne), sirupy, nepoužívať umelé sladidla. Ako náhradu cukríkov deťom kupovať čerstvé či sušené ovocie, v krajnom prípade cukríky z hroznového cukru. Alebo skúste vitamínové nápoje plné energie a výživy - pozrite si v katalógu výživových doplnkov TU na strane 46-47.
  • Vylúčiť alebo minimalizovať čokoládu, nahradiť ju karobom. Karob je tmavo hnedé ovocie stromu Ceratonia siliqua. Plody tohto stromu sa podobajú na fazuľové struky, ktoré sa po vysušení pomelú na prášok podobný kakau. Ľudovo sa tieto plody nazývajú aj „svätojánsky chlieb“ alebo „ chlieb svätého Jána“. Domovom karobu je Blízky východ a aj u nás sa pomaly stáva zdravou pochúťkou.
  • Ovocie jesť v primeranom množstve, hlavne dopoludnia. Čerstvé ovocie jedzte VŽDY iba SAMOSTATNE a NALAČNO, tak ako aj šťavy z neho. Sušené ovocie je tiež veľmi vhodné. Používajte ho k dosladzovanie sladkých pokrmov z obilnín.
  • Dodržiavať dôkladný pitný režim. Nepiť farebné chemické džúsy, ochutené malinovky, chemické ovocné čaje. Minerálky veľmi obmedzene. Najideálnejšie je piť čistú vodu, zelené a bylinkové čaje (striedať). Alkohol radšej nie, ale ak, tak kvalitné červené víno a kvalitné biele suché víno. Občas môže byť kvalitné pivo z chmeľu. Samozrejme aj malý „panáčik“ kvalitnej slivovice pomôže „pretráviť“. Ale pokiaľ sa stravujeme podľa vyššie uvedeného, žiadny problém nepríde.
  • Veľmi obmedziť, resp. úplne vyradiť kávu, nehovoriac o káve s mliekom, ktorá neskutočne prekysľuje dvanástnik a spôsobuje tak kŕče v ňom a následne oslabuje žlčník aj pankreas. Radšej kávu nahraďte obilnou meltou.
  • Jedlo zbytočne nekombinovať. Ak jete mäso, tak nie s prílohou, ale so zeleninou (dusenou, čerstvou) a prílohy tiež so zeleninou. Nekombinujte na tanieri viac druhov bielkovín. To znamená, nikdy si nedávajte mäso s mliečnou omáčkou, alebo mäso so strukovinami alebo strukoviny s mliečnou omáčkou. Vaše telo sa pri takýchto kombináciách veľmi natrápi...
  • DENNE dopĺňať vitamíny a minerály výživovými doplnkami. Ja používam kvalitné prírodné produkty firmy ESSENS. Ak máte dobré skúsenosti s inou firmou, tak samozrejme používajte tie. 
  • Jesť s mierou, neprejedať sa.
  • Variť a pripravovať jedlo s LÁSKOU a VĎAČNOSŤOU, a taktiež jesť s LÁSKOU a VĎAČNOSŤOU 🙂

Mojím vrúcnym želaním je:

  • aby ste sa stali vedomými bytosťami
  • aby ste chápali svoj život, svoje choroby či problémy vo vzťahoch a živote vôbec
  • aby ste to všetko dokázali vyriešiť sami
  • aby ste vedeli, prečo to robíte
  • aby ste mali ZDRAVÝ a ŠŤASTNÝ ŽIVOT!

S láskou Jarka

Ak neviete, odkiaľ máte svoje prírodné UZDRAVOVANIE začať, môžete si objednať:

Telefonickú alebo osobnú KONZULTÁCIU

pre riešenie vašich problémov
v oblastiach zdravie, výživa, myseľ, emócie, vzťahy a deti ♥

Komplexný ROZBOR

(osobný/partnerský/rodinný)

podľa NUMEROLÓGIE,
Astrológie 9 planét,
psychosomatiky

Prírodné doplnky výživy
s poradenstvom, 

prírodná kozmetika, 
ekologické čistiace
a pracie prostriedky

  • pre prevenciu zdravia
  • pre vaše dobré zdravie
  • pre zdravú krásu
  • pre zdravú domácnosť

Rôzne MASÁŽE,
antistresové a emočné TERAPIE

  • pre zmiernenie bolestí
  • pre úľavu na tele aj duši

Alebo si naštudujte moje praktické NÁVODY:

NÁVOD pre VAŠE 
HARMONICKÉ vzťahy nájdete v eBooku:

Komplexný NÁVOD na
prírodné a prirodzené SEBAUZDRAVOVANIE  
rôznych zdravotných problémov nájdete
v 7-týždňovom
online programe:

NÁVOD na odstránenie STRACHU, STRESU, 
NEGATÍVNYCH EMÓCIÍ nájdete v eBooku: